IMUNISASI HPV PDF

Pencegahan kanker leher rahim akan semakin efektif jika dibarengi dengan melakukan upaya proteksi spesifik dengan memberikan imunisasi HPV. vaksin gratis melalui Program Imunisasi. Nasional, guna melindungi dari: * Difteri . * Tetanus. * Batuk rejan (pertussis). * Human papillomavirus (HPV). Papilomavirus Manusia (HPV), Difteria-Tetanus-Pertusis (dTpa) Imunisasi HPV paling berkesan diberikan pada usia muda, ketika respons imun paling kuat.

Author: Meztilar Zulkikinos
Country: Burundi
Language: English (Spanish)
Genre: Software
Published (Last): 26 March 2009
Pages: 270
PDF File Size: 9.93 Mb
ePub File Size: 14.99 Mb
ISBN: 399-4-87848-249-3
Downloads: 91361
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Voodoorr

Pengimunan itu bergelar pemvaksinan bersempena sejenis virus yang menyerang lembu iaitu Variolae vaccinae Vaccinae berakar daripada vacca yamg bermaksud lembu dalam bahasa Latin.

Pemvaksinan atau vaksinasi adalah pemasukan bahan antigen iaitu vaksin untuk merangsang sistem keimunan individu untuk mengembangkan keimunan adaptif terhadap sesuatu patogen. Imunisasi adalah suatu program bagi memenuhi Konvensyen Hak Anak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu PBB, justeru kerajaan dan ibu bapa harus melakukan yang terbaik demi kesihatan anak-anak, iminisasi dengan memberikan suntikan pelalian atau imunisasi.

Vaksin yang diberikan selepas berlakunya jangkitan cacar mengakibatkan penyakit tersebut teratenuat dalam masa tiga hari, manakala pemvaksinan selepas seminggu jangkitan penyakit itu berkemungkinan memberi perlindungan ataupun mengurangkan kesan-kesan daripada penyakit tersebut.

Berikut 14 jenis imunisasi yang mesti diberikan. Seorang kanak-kanak menerima vaksin polio.

Suntikan percuma imunisasi HPV

Untuk masalah itu, ada vaksin monovalen Rotarix dan pentavalen Rotareq. Ada dua jenis vaksin polio iaitu vaksin polio kmunisasi aktif IPVyang mengandungi virus polio yang dimatikan dan ia diberikan dalam bentuk suntikan. Cacar merupakan penyakit pertama yang cuba dicegah oleh manusia dengan sengaja menginokulasi dirinya dengan jangkitan lain [6] [7]malah ia merupakan penyakit pertama yang mendapat vaksin sendiri. Toksoid dihasilkan untuk pengimunan terhadap penyakit berasaskan toksinmisalnya pengubahsuaian toksin tetanospasmin pada tetanus untuk imuniisasi kesan toksiknya sambil memelihara kesan imunogennya.

Louis Pasteur memajukan konsep vaksin menerusi usaha perintisan beliau dalam bidang mikrobiologi. Dicapai pada 11 September Dicapai 3 Januari Search News Search web. Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.

  DESARROLLO DE ESCUELAS INCLUSIVAS MEL AINSCOW PDF

Imunisasi ini juga tiada kaitan dengan autisme. Sungguhpun hanya sekurang-kurangnya enam orang imunusasi lain yang telah menggunakan prinsip yang sama sebelum beliau, [8] namun Jenner merupakan tokoh pertama yang berjaya menerbitkan bukti keberkesanan vaksin tersebut serta panduan penggunaannya.

Dos kedua diberikan dua bulan selepas dos pertama dan dos ketiga pula diberikan imunisadi bulan kemudian. PCV Bayi berisiko imunisaxi mengalami pengkolonian pneumokokus, iaitu bayi yang mengalami jangkitan saluran nafas atas, sering menghidu asap rokok, bayi yang tidak menyusu badan dan bayi yang tinggal di negara empat musim pada musim sejuk. Vaccines and infectious diseases: Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Penemuan-penemuan yang menyusul mendapati empat dos vaksin penyakit ini yang disampingi rawatan luka dalam individu yang punya sistem imun yang tidak terjejas mencegah penyebaran penyakit tersebut secara efektif.

Jenis kedua ialah vaksin polio oral OPV yang mengandungi virus hidup yang dilemahkan. Sudhoffs Arch dalam bahasa Jerman. Namun imunisasi tidak lagi dibeza-bezakan sebagai imunisasi yang diwajibkan atau pun imunisasi yang digalakkan. Vaksin-vaksin polio hidup yang teratenuat, sesetengah imynisasi tifus serta kolera diambil secara oral atau mulut untuk menghasilkan imuniti dalam perut. Pemvaksinan Intervention Seorang kanak-kanak menerima vaksin polio.

Bovis hidup yang sudah dilemahkan. Dalam projek lain Wikimedia Commons. Polio Polio boleh mengakibatkan penghidapnya lumpuh dan sukar bernafas. Meskipun pemvaksinan memberikan suatu kesan yang berpanjangan, ia perlukan tempoh yang panjang beberapa minggu misalnya agar keberkesanannya dapat dilihat.

A CDC framework for preventing infectious diseases. Sebelum vaksin ijunisasi, doktor haruslah terlebih dahulu memberikan penjelasan tentang bahaya penyakit, manfaat imunisasi serta kesan yang mungkin timbul setelah suntikan vaksin diberikan. Diambil daripada ” https: Jika vaksin HPV bivalen digunakan maka sejumlah tiga dos akan diberikan kepada pesakit. Kebanyakan vaksin diberikan dalam bentuk suntikan hipodermik kerana vaksin-vaksin ini tidak dapat diserapkan sepenuhnya melalui usus-usus manusia.

  BEYOND US HEGEMONY SAMIR AMIN PDF

Epidemics on the Horizon”. Ruang nama Rencana Perbincangan.

Pemvaksinan

Perkara ini berguna bagi menjangka reaksi tubuh kanak-kanak selepas diberikan imunisasi. Agen aktif sesuatu vaksin mungkin merupakan bentuk patogen penyebab penyakit yang dalam keadaan baik tetapi dilumpuhkan tidak berjangkit atau dilemahkan kurang daya berjangkitatau komponen-komponen patogen yang ditulenkan dan didapati tinggi imunogen cth.

Vaksin cacar dicipta pada tahun oleh pakar perubatan British bernama Edward Jenner. Walaupun reaksi selepas imunisasi DTaP baik setempat mahu pun sistemik adalah lebih rendah berbanding selepas DTP biasa, vaksin itu masih boleh menimbulkan reaksi demam dan bengkak seperti vaksin jenis lain.

VARISELA Tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak yang sedang demam teruk, kekurangan limfosit atau sel darah putih, yang alah kepada neomisin dan kekurangan sel imun.

Laman ini diubah buat kali terakhir pada Bakteria ini sering dijumpai di dalam air dan persekitaran tempat tinggal yang tidak dijaga kebersihannya. Vaksinasi itu sendiri merangkumi pelbagai kaedah pemberian imunogen kepada pesakit. Dos kedua diberikan sebulan selepas dos pertama, sementara dos ketiga diberikan lima bulan kemudian.

University of California Press. Imunisasi ini boleh diberikan kepada pesakit sejak usianya 10 tahun. Hepatitis B Vaksin kombinasi HepB dan DTP yang berdasarkan hasil penelitian Biofarma, dapat memberikan respons antibodi yang lebih baik berbanding jika diberikan secara berasingan. Check date values in: Proc Bayl Univ Med Cent. Selain memberi perhatian kepada pemakanan dan penjagaan kesihatan, imunisasi adalah satu cara utama untuk mencegah penyakit.

Tidak ada kesan imunisasi yang berlaku terhadap kanak-kanak yang pernah mendapat perlindungan daripada satu atau lebih daripada ketiga-tiga penyakit tersebut.

No Comments

Categories: Science